18 kwi 2018

Pamiętajmy o kaszach - zdrowy posiłek z kaszą orkiszową Bio grubą Biobabalscy.

Witam,



Polak kiedy nie ma typowego schaboszczaka i ziemniaków na obiad, to dla niego nie był obiad - kiedy dostaje coś innego do zjedzenia. A w wielu domach tak mało ceniona jest kasza i jej wartościowe zalety odżywcze. Postanowiłam Was zainspirować i przekonać jak zdrowe są kasze. Jak wyczarować pyszny, smaczny i sycący obiad w 2o minut (bo tyle przeważnie gotuje się kasza). Wystarczą Nam warzywa i kasza. Ewentualnie, jeśli ktoś chce wersję z mięsem proponuje kurczaka. Choć ja i tak zawsze preferuję posiłek bez mięsa.


Kasza jaką wybrałam i ugotowałam to Kasza orkiszowa Bio gruba Biobabalscy.

Wartości odżywcze:
Fosfor, żelazo, cynk, miedz, mangan i kobalt to zespół leczniczych pierwiastków, których działaniu dowodzą liczne badania. Ich bogactwo można czerpać z kaszy orkiszowej, ciesząc się zdrowiem w smaczny i odżywczy sposób. Mangan i fosfor doskonale odnajdują swoje działanie w procesach wzmacniających kości i zęby, miedz działa bakteriobójczo, a kobalt z żelazem współtworzą krwinki czerwone. Dlatego właśnie polecane są przede wszystkim w diecie wegańskiej i wegetariańskiej, gdyż ich źródło z niej płynące nie zapewnia odpowiedniej dawki tych pierwiastków. Cynk odgrywa ważną rolę w kondycji skóry, włosów i paznokci. Dba on jednak nie tylko o piękno zewnętrzne, ale również o zdrowie emocjonalne. Zapewnia produkcję serotoniny-hormonu szczęścia, co sprzyja leczeniu depresji, a dodatkowo cynk wspiera pracę tarczycy i obniża stężenie glukozy we krwi.


Warzywa typu: cebula, czosnek, papryka, marchewka, pietruszka, pieczarki i inne przysmażamy na oliwie z oliwek na patelni. Gdy wszystko zrobi się miękkie, dodajemy ugotowaną osobno kaszę - mieszamy to wszystko na patelni - nakładamy na talerz - jemy! Oczywiście garść przypraw do smaku wg. własnego uznania. Opcja warzyw to również, kto co lubi, może być: cukinia, brokuły, groszek. Ja zapodałam to co miałam akurat w lodówce. To również dobry sposób, aby  ugotować coś z niczego. Kobiety to potrafią :D


Typów kasz jest mnóstwo, jak gryczana, jaglana, jęczmienna, owsiana, z samopszy - można je przyrządzać tak jak ja zaproponowałam, czyli danie jednogarnkowe, a może być dodatkiem do sosów, gulaszów, lub przyrządzić deser na słodko. Nieraz taki posiłek, możemy przyrządzić sobie do pracy i spakować do pudełka. Jest nie tyle co sycący, odżywczy, ale i smaczny niż monotonne kanapki. 


Lubicie kasze? Czy tradycyjnie preferujecie obiad z ziemniaków? Ja na zmianę razem z makaronami, kasza jest mile widziana i minimum raz lub dwa razy w tygodniu znajduje się w menu. 



pozdrawiam,

Donna


6 komentarzy:

  1. U mnie kasza też dwa razy, ale dziennie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie moge czytac postow na pusty zoladek ;d

    OdpowiedzUsuń
  3. mniamm, uwielbiam kaszę szczególnie do gulaszy i kaszotto

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię kasze :) Najczęściej jem gryczaną białą z gulaszem, albo sosem warzywnym.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za każdy napisany komentarz :)
Osobiście usuwam wszelaki spam!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...