Witam,
Czy znajdą się tu miłośnicy miodu jak ja? Jeśli tak, to zapraszam Was serdecznie na słodki wpis, w którym to przedstawię nowe miody z Dębowej Pasieki, jakie ostatnio poznałam i zajadałam. Ale, ale nie są to standardowe i uniwersalne miody, a miody kremowane z dodatkami. Ach pisząc to znów mi cieknie na nie ślinka. Ja miód uwielbiam, towarzyszy mi on niezależnie od pory roku, może dlatego rzadko kiedy choruję? Bo jak wiemy miód to skarbnica dobroci i pomaga w wielu dolegliwościach. Znany jest od wieki wieków i tolerowany do dzisiejszego dnia jako naturalny specyfik. I tak ze względu na swoją słodycz je się go małymi porcjami, a jako dodatek do herbaty, deserów, czy musli jest naprawdę smaczny, zdrowy i uzależniający! Kiedy nie wiadomo co zjeść na śniadanie kromka z miodkiem najlepsza! Nie tylko doda energii na początek dnia, ale i taka wersja jest o wiele zdrowsza niż zjedzenie coś na szybko na mieście... lub nie zjedzenie niczego.
Jak pisze producent o miodach:
Miody kremowane z różnymi dodatkami to miody mieszane z dodatkiem rozmaitych ingrediencji. Nie brak tu owocowych smaków, korzennych przypraw, zamorskich specjałów! Ostre zestawienia, delikatne kompozycje, urzekające delikatesy, a wszystko to zdrowe i dla Waszej rozkoszy. Trudno się im oprzeć, zresztą nie ma powodu. Warto spróbować i uwierzcie - nie będziecie żałować!
Wersje, które ja poznałam są przepyszne. Znajdzie się tu miód z czekoladą i rumem, miód z płatkami róż, miód z jabłkiem i cynamonem i miód z truskawką.
Swojego ulubieńca przy degustacji nie miałam, bo każdy smakował wybornie, ale bardzo posmakowała domownikom wersja z rumem. Pyszotka! Do kawy idealny. Kremowy miód jest gęsty, wypełniony w swoich słoiczkach po same brzegi. Sycący, odżywczy, zdrowy. Wersja z płatkami róż, również była/jest niczego sobie, ona smakowała mi wyśmienicie z owocowymi herbatkami. Odrobina miodu i już miałam słodką herbatę. A kajzerka zawsze była mile widziana.
W dzieciństwie bardzo lubiłam jeść zwyczajne kanapki z miodem, teraz miód dodaję do tostów, grzanek, naleśników - ma on mnóstwo zastosowań w kuchni. Na spierzchnięte usta również miód nadaje się idealnie, koi, nawilża i odżywia skórę. Kremowe miody dostępne są o pojemności 400 g, ich przydatność od otwarcia do spożycia to 14 dni i należy je przechowywać w temperaturze 5 stopni.
Wiecie co mi się również spodobało przy wyborze tych smakowo kremowanych miodów? To, jakie świetne opisy ma każdy z nich. Zaprezentuję teraz każdy z osobna, czytając je czułam się jakbym czytała książkę i wyobrażała sobie ten smak.. niesamowite!
Miód kremowany czekolada z rumem:
Czekoladowa czerń splata się z bielą miodu. Gorzkie kakao i słodki owoc pracy pszczółek, Jing i Jang, dwa przeciwieństwa, wspaniały kontrast, doskonała kompozycja - pełnia. Prawie. Jak dusza i ciało i nagle... Olśnienie! Niczym ożywczy Duch pojawia się rum. Dzieło skończone, szczyt ewolucji smaku, natchnienia, spełnienie marzeń kulinarnych dyktatorów. Nic dodać, nic ująć, smakować, smakować, smakować...
Miód kremowany z truskawką:
Doskonały miodek dla dzieciaczków, o mocnym, truskawkowym smaku. Niezastąpiony do mleka, musli, płatków, lodów, kanapek. Świetny do herbaty. Najlepszy, chyba z twarożkiem, wprost doskonały. Zawiera naprawdę dużo suszonej truskawki, ale to co najlepsze musi być zrobione porządnie, bez oszczędności na jakości czy ilości. Kosztuje, ale jest wart swojej ceny. Pewnie wydaje się Wam, że nie specjalnie lecznicza, takie słodkie nic? Niespodzianka! Truskawka ma więcej witaminy C niż cytryna i grejpfrut. Chroni przed anemią, jest krwiotwórcza, posiada właściwości odtruwające i oczyszczające, poprawia przemianę materii, jest bogata w wapń, fosfor, mikro- i makroelementy.
Miód kremowany o smaku szarlotki - jabłko z cynamonem:
Cynamon, egzotyczny smak z dalekiej Azji, nieco jakby magiczna, skrywa wiele tajemniczych mocy leczących wiele... Jabłko co skusiło Ewę, a dziś w polskim się złoci sadzie, gdy jesień maluje kolorami lasy, bogactwo plonów w spichlerzach sadowi. Miód obejmuje słodkim welonem oboje i spina niczym klamrą tak odległe delikatesy. Wystarczy oczy zmrużyć, by podniebienie wymalowało oczami wyobraźni sad pękatych jabłoni, brzemiennych owocem doskonałym, tropikalny las z cynamonowym drzewem i brzęczące w upalnym znoju pszczoły, a wszystko w jednej chwili, jednym doznaniu. I niby znana to kompozycja, a jednak zupełnie nowa, nowa jakość doznania, przez słodycz miodową wywyższona!
Ten miodek świetnie nadaje się do naleśników. Można powiedzieć, że to niekwestionowany król naleśników. Oczywiście gofry posmarowane tym miodkiem plus bita śmietana też są doskonałe. Można go również z powodzeniem używać do lodów, zwłaszcza śmietankowych, czy owocowych. Doskonale nadaje się na chlebek różnego rodzaju, świeże bułeczki- istna pychota!
Przy degustacji, zaraz po otwarciu słoika nasze nozdrza wyczuwają typowo aromat szarlotki. Uczucie to wzmacnia się przy pierwszym kontakcie z miodem - prażone jabłko. Doznanie narasta, przechodzi apogeum i tu pojawia się cynamon. Smak powoli finiszuje cynamonowo, by w końcówce przejść ponownie w nutę jabłka, z domieszką cynamonu - typowa szarlotka. Wrażenie dosyć szybko znika, pozwalając na rozpoczęcie ponownego doznania...
Miód kremowany z płatkami róży:
Delikatny, kremowany miód z płatkami róż. Smak iście delikatesowy, unikalny, jedyny w swoim rodzaju. Wykwintny, niczym najlepsze francuskie delikatesy. Jeśli miałbym do czegoś porównywać, to smak ten najbardziej przypomina mi nadzienie różane w pączkach. Płatki róż muszą być zbierane o odpowiedniej porze dni - żeby nie było rosy, następnie suszone, a później mielone na pył - aby jak najlepiej zmieszać je z miodem, uwolnić delikatny smak i aromat. Jednym słowem coś wyjątkowego dla bardzo wykwintnych podniebień... Aha, wyobrażasz sobie białą kawę z dodatkiem takiego miodu?! Albo delikatne ciastko, przełożone takim rarytasem? Może być do naleśników, biszkoptów, lodów czy jogurtu naturalnego. Świetnie pasuje na jasne pieczywo, a oryginalni poszukiwacze nowych doznań powinni spróbować tego specjału na białym twarogu, coś niesamowitego. Oczywiście znajdziecie wiele różnych pomysłów do zastosowania tego delikatesu o pełnej słodyczy. Delikatny choć bardzo intensywny smak róży dominuje wiele potraw i skłania by go stosować raczej jako dodatek do słodkich dań, ciast, lodów, napojów. Kto lubi różę nie zawiedzie się!
A oprócz powyższych standardowych wersji 400 g, mogłam poznać też kilka małych próbek. Te wersje w zupełności wystarczają, by zasmakować się w smaku i wybrać na przyszłość większą pojemność. Słoiczek można zabrać do pracy, na piknik, w podróż. Wszędzie!
Jestem pełna podziwu na produkcję kremowanych miodów z dodatkami, koniecznie spróbujcie i dajcie znać jaki smak Wam najlepiej odpowiada. Ja rozpoznaję smaki nawet z zamkniętymi oczami. A kto ma ochotę zapraszam do polubienia Pasieki w social media, aby śledzić nowości:
pozdrawiam,
Donna
Z przyjemnością spróbowałabym wszystkich Bo zarówno ja, jak i moi domownicy kochamy miody :)
OdpowiedzUsuńbułeczka z serem i miodem to moje ulubione śniadanie, te miody wyglądają pysznie i na pewno są bardzo zdrowe
OdpowiedzUsuńFajniutkie :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam miód. Wszystkich bym chetnie spróbowała. Same ciekawe smaki :))
OdpowiedzUsuńWyglądają tak kusząco, że chętnie wypróbowałabym wszystkie :)
OdpowiedzUsuńIdealny do herbatki z cytrynką:)
OdpowiedzUsuńMoje dzieci uwielbiają miód.
OdpowiedzUsuń