Witam,
Mówi się, że cukier to biała śmierć! Niestety cukier doprowadza do różnych chorób jak cukrzyca, otyłość, próchnica zębów, może doprowadzić do zaburzeń gospodarki lipidowej i zwiększać ryzyko rozwoju nowotworów. Oczywiście choroby nie przychodzą od tak szybko, tylko stopniowo rozwijają się w organizmie, aż nagle dochodzi do różnych objawów. Robimy wstępne badania i wtedy łapiemy się za głowę... ale dlaczego? Przecież odżywiamy się zdrowo, tylko nie zdajemy sobie sprawy, że cukier ukryty jest wszędzie, nawet w typowych sokach warzywnych, nie wspominając już o słodkich napojach typu cola. Ja od ponad półtora roku nie słodzę kawy, ani herbaty. Kiedyś nie wyobrażałam sobie wypić gorzką kawę, czy herbatę - ale przyzwyczaiłam organizm, że typowo gorzka kawa, czy herbata też może być pyszna i jest o wiele zdrowsza. Czuję, że piję wtedy herbaciany aromat, czy czuję prawdziwy smak przyjemnej kawy, a nie tony cukru, który może doprowadzić mnie do mdłości. Dla tych co jednak muszą posłodzić takie napoje zalecam wybierać zamienniki cukru, typu 'słodziki'. Ja dla swojej rodziny wybieram te na bazie stevi. Sama nie używam słodzików, bo wypiję gorzkie napoje, ale ostatnio zastanawiałam się, aby do wypieków/ciast stosować takie zamienniki, by były one po prostu w zdrowszej wersji. U mnie w rodzinie jest ktoś chory na cukrzycę, więc tym bardziej o tym pamiętam.
Wiem, że ciężko jest przestawić się by unikać cukru, bo przecież każdy z Nas lubi słodkie, dlatego cieszę się, że występują zdrowe zamienniki i domowe ciasta też będą słodkie. Ostatnio myślałam nad serniczkiem fit. Zamiast zwykłego cukru dodaje Stewię gold w proszku.
Stevia Gold w proszku oparty jest na bazie naturalnych glikozydów stewiolowych. Przeznaczony do słodzenia gorących i zimnych napojów, gotowania, pieczenia czy też posypywania potraw i przetworów. Jest rozwiązaniem dla dbających o sylwetkę i zdrowie (badania wykazały korzystny wpływ stewi na nadciśnienie i cukrzyce), a także dla tych, którzy nie chcą lub nie mogą spożywać cukru.
Właściwości Stewii:
• Stewia to w pełni naturalny słodzik
• Jest słodszy do 250-450 razy od cukru (sacharozy)
• Rozpuszczalny w wodzie i alkoholach
• Odporny na wysoką temperaturę (do 200 °C) – może być używany do pieczenia i gotowania
• Stabilny w kwaśnych i zasadowych płynach (pH 3-9)
• Może być długo przechowywany
• Stewia nie powoduje próchnicy zębów
• Stewia jest bezpieczna dla diabetyków – nie podnosi poziomu cukru we krwi
• Stewia jest bezpieczna dla osób chorych na fenyloketonurię (PKU)
• Stewia jest nietoksyczna – testowana na zwierzętach i stosowana przez ludzi od wielu lat bez niepożądanych efektów
• Słodziki ze stewii nie ulegają fermentacji
Czy zastanawialiście się kiedyś u siebie nad ilością spożywania cukru w ciągu dnia?
Ile łyżeczek cukru słodzicie swoje kawy/herbaty?
A może ktoś z Was robi wypieki na bazie "zdrowego cukru" jakim jest stewia?
pozdrawiam,
Donna
O to coś dla mnie wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńNie znam zupełnie tych produktów :)
OdpowiedzUsuńMusisz koniecznie poznać, cukier bez cukru :D
UsuńO stewii słyszałam, ale do tej pory nie miałam okazji jej używać.
OdpowiedzUsuńJa zaczęlam wybierać zdrowsze wersje :) niż faszerować sie cukrem
UsuńSama używam stewii :)
OdpowiedzUsuńO to super :)
UsuńDo wypieków też?
UsuńStewi używa mój tata ze względu na cukrzycę, a ja sama ogólnie unikam od wielu lat słodzenia podstawowych napoi jak kawa czy herbata.
OdpowiedzUsuńJa tez nie slodze herbaty ani kawy
UsuńNie wyobrażam sobie wypić gorzkiej herbaty, muszę posłodzić chociaż trochę, także dobrze, że są takie zdrowsze zamienniki. :)
OdpowiedzUsuńJa kiedys tez nie wyobrazalam sobie pic gorzkkiej herbaty czy kawy, z czasem samo to przyszlo ze wole pić bez cukru :)
UsuńZużywam bardzo małe ilości cukru, kiedyś słodziłam herbatę dwiema łyżeczkami, a teraz jedną płaska. Odwykłam od słodkości i tego samego uczę swoje dziecko
OdpowiedzUsuńDobrebe podejscie,tymbardziej ze cukier jest teraz wszedzie
UsuńNauczyłam się pić napoje bez cukru, ale ciężko mi skończyć ze słodkościami :P
OdpowiedzUsuńMam podobnie, ale ograniczam słodkosci :)
Usuń