29 mar 2018

Zdrowo, razowo i smacznie - makarony Bio Babalscy.

Witam,



Jako smakosz makaronów, mogę jeść je tonami nawet codziennie i w różnej postaci - jako dania główne np. spaghetii, jako zapiekanki z warzywami na kolacje, jako dodatki do zup. Uwielbiam! Tak, zdaję sobie sprawę, ze makarony powodują tycie, mi to jednak nie grodzi, bo od zawsze jestem szczupłą osobą, choć przez zimę nie da się ukryć, chyba jak każdemu ciut mi się przytyło - zwłaszcza w biodrach. Odczułam to, bo nie mogę zapiąć się w moją jedną mini spódniczkę. Dlatego, by nie rezygnować z tej przyjemności postawiłam na zdrowsze makarony typu razowe, żytnie itp. Wprowadziłam je do diety i bardzo mi posmakowały, dlatego chciałam i Was zachęcić do zdrowszej wersji makaronowej jaką się delektuję ostatnio, czyli są to makarony Biobabalscy. Znacie je?


Nieco różnią się od "zwykłych pszennych", a to za sprawą mąki. W smaku również są inne niż zwykłe białe makarony, szybko przyzwyczaiłam się i do tego razowego smaku. Nawet przy mniejszej porcji, gdy nakładam na talerz, czuję, że jestem najedzona. Najbardziej lubię wersję rurek, ale rosół z nitkami smakuje mi wybornie. 


Coś więcej o makaronach: 
Makaron żytni razowy Nitka produkowany z mąki żytniej razowej Typ 2000. Makaron razowy uważany jest za zdrowe jedzenie, jest bowiem źródłem energii, ze względu na swoją wszechstronność zalecany jest sportowcom (jako źródło węglowodanów dostarcza energii w sportach wytrzymałościowych).


Właściwości makaronu żytniego:
Żelazo, fosfor, sód, potas, jod i wapń to tylko niewielka część składu ziaren żyta. Obfituje on również w fito estrogeny obniżające ryzyko występowania nowotworów. Przeciwdziałają one też chorobie wieńcowej i osteoporozie i pozwalają przedłużyć młodość u kobiet. Ich rolą jest również pełnienie funkcji przeciwutleniaczy oraz działają grzybobójczo. Makron razowy żytni jest produktem bardzo bogatym w błonnik pokarmowy. To właśnie ta substancja sprzyja odchudzaniu oraz utrzymaniu pięknej sylwetki. Daje on uczucie sytości oraz pobudza jelita do działania. Ponadto sprzyja profilaktyce cukrzycy skutecznie obniżając poziom glukozy we krwi po posiłkach oraz obniża poziom złego cholesterolu. Aby zapewnić ochronę zębów i mocne kości należy sięgać po produkty bogate w wapń. Jest to pierwiastek, który razem z fosforem dbają o układ kostny, zapobiegając rozwojowi osteoporozy.


Idące razem w parze makropierwiastki takie jak sód i potas regulują ciśnienie krwi, utrzymują sprawność mięśni, współgrają z działaniem nerek i wzmacniają serce. Codzienne dostarczanie ich źródła wraz z pożywieniem pozwoli cieszyć się dobrym zdrowiem przez długie lata.
Jod jest mikroelementem, którego obecność w diecie jest obowiązkowa ze względu na wytwarzanie hormonów tarczycy oraz regulacje metabolizmu. Jego niedobory w organizmie negatywnie oddziałują na wszystkiego jego funkcje. Dieta oparta na czystych, ekologicznych posiłkach ułatwia przyswajanie tego cennego składnika. Z pomocą w walce z anemią oraz jej zapobieganiu przychodzi żelazo. To właśnie ten pierwiastek jest składnikiem krwi oraz odpowiada za transport tlenu do wszystkich komórek ciała. Jego niedobór dotyka głownie osoby będące na diecie bezmięsnej, dlatego ważne jest, aby włączyć do swojego jadłospisu produkty pochodzenia żytniego.


Jestem ciekawa jakie Wy makarony jadacie i czy w ogóle je lubicie? Preferujecie rurki, nitki, wstążki, spaghetti a może świderki?


pozdrawiam,

Donna

7 komentarzy:

  1. Też jestem fanką makaronów ale takich jeszcze nie jadłam. Na pewno są zdrowsze od tych zwyczajnych.

    OdpowiedzUsuń
  2. ja bardzo często kupuję makaron razowym, jest sycący

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham makaron! Ale mi smaka narobiłaś 😍😍 i bardzo ładne zdjęcia i układ rzeczy rozmieszczonych na nim, wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  4. Moje dzieciaczki uwielbiają makarony.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za każdy napisany komentarz :)
Osobiście usuwam wszelaki spam!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...