Witam,
Cieszę się, że zima jest już za Nami. Ja jako jedyna w rodzinie nie chorowałam, ani nie byłam nawet przeziębiona w ostatnich miesiącach (ba! w ostatnich latach też nie), moja odporność cieszy się odkąd pamiętam bardzo dobrze, może to z racji różnych witaminowych kuracji, jakie w ciągu roku przeprowadzam dość często? lub po prostu już taka jestem, że rzadko choruję? Odpukać, ale naprawdę nie wiem co to znaczy być przeziębionym. Dlatego dziś zdradzę sekret na dobrą odporność :)
Z początkiem roku i to co towarzyszyło mi ostatnio na dobre zdrowie, to dwa produkty ze sklepu przefiltrowane.pl. Był to upominek na ostatnim spotkaniu blogerek w Krakowie, jaki każda z uczestniczek mogła sobie wybrać indywidualnie. Jeśli sklep ma w ofercie coś ze zdrowej żywności lub z suplementów diety - zawsze, w takiej sytuacji wybieram właśnie coś zdrowego. Wyborem więc był miód z pokrzywą oraz sok 100% z czarnego bzu. Produkty te jak widać wspomagają odporność z racji na swoje właściwości odżywcze, witaminowe czy naturalne składniki.
Miód z pokrzywą został przygotowany na bazie nektarowego miodu rzepakowego z dodatkiem soku z młodych liści pokrzyw. Delikatnie zielony kolor miodu i ziołowy, łagodny zapach pokrzyw jest dopełnieniem smaku.
Pokrzywa zawiera makro i mikroelementy: magnez, fosfor, wapń, siarkę, żelazo, potas, jod, krzem i sód; witaminy: A, K, B2, C; związki aminowe, garbnikowe, kwas pantotenowy, kwasy organiczne (m.in. mrówkowy, glikolowy, glicerolowy), olejki eteryczne, sole mineralne, chlorofil, serotoninę, histaminę, acetylocholinę, karotenoidy, fitosterole, flawonoidy. Pomocna przy osłabieniu, anemii, wspomaga wydalanie z organizmu szkodliwych substancji, wyciąg z liści pokrzywy stosuje się w łagodnych stanach zapalnych dróg moczowych. Miód ten śmiało można polecić osobom o obniżonej odporności, osób uprawiających sporty, przemęczonych, chcących uzupełnić niedobory witamin i minerałów w organizmie.
Miód rzepakowy jest jednym z tych miodów, który ma najwyższą zawartość glukozy i aminokwasów. A to oznacza, że stanowi doskonałą odżywkę, szczególnie dla organizmu wyczerpanego długotrwałą chorobą, przemęczeniem czy stresem. Posiada właściwości regeneracyjne, wzmacnia układ immunologiczny, dzięki czemu jesteśmy mniej podatni na zakażenia drobnoustrojami. W miodzie rzepakowym sporo jest tez potasu i magnezu, dzięki czemu warto stosować go w profilaktyce chorób serca i układu krążenia. Regularne spożywanie tej odmiany miodu wzmacnia serce, obniża ciśnienie krwi, a także może spowolnić postępujące zmiany miażdżycowe. Pomocny w schorzeniach układu pokarmowego – zwłaszcza przy problemach z drogami żółciowymi i zaburzeniach w metabolizmie tłuszczów.
Naturalny sok z owoców czarnego bzu, tłoczony bezpośrednio z owoców (NFC - nie z koncentratu). Butelka z ciemnego szkła zabezpiecza cenne witaminy i substancje odżywcze przed degradacją. Po otwarciu sok należy wypić w ciągu 10 dni, przechowywać w lodówce.Wszystkie owoce wykorzystane do produkcji soku pochodzą z terenu Polski.
Oba produkty po opisach to bomby witaminowe! Zarówno miód jak i sok z czarnego bzu wzmacniają odporność, działają na osłabienie, stres i inne codzienne dolegliwości. Ja osobiście miód mogę jeść łyżkami, zastępuję w ten sposób słodycze, których z reguły nie jadam lub jem bardzo mało. Herbatę, czy kawę np. też słodzę miodem. Pokrzywowy miód był dla mnie nowością, nigdy takiego połączenia nie kosztowałam. Tutaj smak miodu był bardzo ciekawy. Nie czułam dużo tej pokrzywy, w zasadzie mogłabym powiedzieć miód jak miód. Chociaż, może tego 'zielonego' posmaku w sobie coś miał. Co do soku z czarnego bzu to wszelakie soki uwielbiam, zwłaszcza te, które mają mnóstwo witaminy C. Tutaj sok należy wypić w ciągu 10 dni. Produkt można było pić bezpośrednio lub nadawał się też do rozcieńczenia. Ja zawsze wybierałam pierwszą opcję - piłam bezpośrednio.
I tak właśnie wzmacniam swoją odporność, a Wy jak dbacie o siebie?
pozdrawiam,
Donna
Ja codziennie rano piję wodę z miodem i cytryną i hartuję się śpiąc przez cały rok (także w zimie) przy otwartym/uchylonym oknie. Poza tym stawiam na zdrową dietę :)
OdpowiedzUsuńJa również wzmacniam odporność naturalnymi sposobami. Miód to złote cudo 😍
OdpowiedzUsuńJa głównie unikam chorych i często myję ręce ;)
OdpowiedzUsuńJa stawiam na czosnek :) Miód to także dobry pomysł.
OdpowiedzUsuńteraz jest taki sezon ze ciagle sie choruje , warto się wspierac
OdpowiedzUsuńŚwietne naturalne produkty które wspomoga naszą odporność
OdpowiedzUsuńMiodu z pokrzywą chętnie bym spróbowała. Lubię smak obu składników i ciekawa jestem tego połączenia
OdpowiedzUsuńRewelacyjne połączenie. Takie naturalne produkty o wiele lepsze niż leki :) Ja często robię napar z bzu
OdpowiedzUsuńU mnie w walce o odporność bardzo pomaga codzienne picie oleju - oprócz tego reguluje gospodarkę hormonalną i poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci :)
OdpowiedzUsuńU mnie miód jest przez cały rok, pokrzywę też czasem piję, natomiast czarny bez będę musiała zakupić. Mimo to w zimę byłam kilka razy chora :/
OdpowiedzUsuńUwielbiam sok z czarnego bzu, robi go mojaj mama i zawsze daja mi kilka buteleczek. ;)
OdpowiedzUsuńZ czarnego bzu mam soki w domu, robi je moja szwagierka i bardzo ale to bardzo lubię ;)
OdpowiedzUsuńU mnie stara i dobrze znana witamina C 1000 rządzi! ;)
OdpowiedzUsuńOd kiedy biorę też rzadziej choruję, a jeśli już to o połowę krócej niż normalnie i znacznie łagodniej to przebiega ;)
Sok z czarnego bzu dobrze znam dobrze, natomiast o miodzie z pokrzywą czytam po raz pierwszy. Ciekawe, jak smakuje.
OdpowiedzUsuńSyrop z czarnego bzu to u nas must have na okres jesienno-zimowym.
OdpowiedzUsuńCzarny bez to u nas podstawa od jesieni aż do wiosny :) Świetnie się sprawdza - szczególnie ten naturalny.
OdpowiedzUsuń