Witam,
Każdy wie, że za naszą odporność odpowiada nasza flora jelitowa i to jak zapracujemy sobie na nią zależy w dużej mierze jak się odżywiamy. To co mamy na talerzu, taki mamy układ odpornościowy. Ja o swoją odporność i o zdrowy styl życia, dbam przez cały rok, ale kulminacyjny punkt nastąpił wiosną tego roku, kiedy zaczęłam interesować się bardziej naturopatią i zmieniłam kilka nawyków, co wyszło mi to jeszcze lepiej na zdrowie. W lecie kiedy przeglądałam instagramowe kolorowe zdjęcia z lodami, deserami, drinkami, czy fast foodami, ja zadawalałam się sokiem z kiszonej kapusty, kefirami, sokiem z czerwonych buraków itp. W skrócie dbałam o swoją mikroflorę jelitową! Odstawiłam na bok słodkości, poniekąd cukier, a o fast foodach nawet nie marzyłam bo za nimi nie przepadam. Czasem popełniłam jakiś grzeszek żywieniowy, ale tylko okazjonalnie gdzieś u rodziny na przyjęciu, czy na luźnym wakacyjnym wyjeździe, ale zaraz potem wracałam do swoich przyzwyczajeń. Mój organizm sam już mi mówi, co jest dla niego dobre, a co od razu przekreśla z niezdrowych produktów. Szkoda też, że w dzisiejszych czasach mamy tyle przetworzonej żywności i tyle przewlekłych chorób, które dotykają nawet już dzieci. A większość rodziców dalej jest nieświadoma zdrowego odżywiania i jak to wpływa m.in. na odporność.
Jak zatem zadbać o swoją odporność na nadchodzący okres jesienno-zimowy?
Polecam przeczytać wspaniałą, nową książkę, autorki Toby Amidor, która jest dyplomowaną dietetyczką i ekspertką o międzynarodowej sławie z dziedziny odżywiania - Kuchnia na odporność. 101 prostych przepisów, od wydawnictwa Publicat.
Jej premiera odbyła się 27 września 2023, a do nabycia jest już np. w Empiku -> Kuchnia na odporność. 101 prostych przepisów.
Lubię taką tematykę kulinarno-zdrowotną. Lubię czytać jakie właściwości zdrowotne mają poszczególne produkty, jakie witaminy mają dane owoce, warzywa, zioła, czy przyprawy. Ogólnie moja domowa biblioteczka ma już kilka.. kilkanaście ciekawych pozycji na takie tematy zdrowotne, kulinarne, więc z ogromną przyjemnością ucieszyłam się, kiedy Kuchnia na odporność, także zawitała do mnie i mogę dowiedzieć się nowych faktów, czy porad a także poznać i wypróbować nowe zdrowe przepisy, których jeszcze moje kubki smakowe nie miały okazji skosztować.
Książka prezentuje 25 produktów należących do super żywności i 101 przepisów na smaczne, łatwe do przygotowania potrawy z ich wykorzystaniem. Wzmacniają one system odpornościowy i dostarczają organizmowi najważniejszych składników odżywczych, pomagając utrzymać go w doskonałej formie.
EAN: 9788327126276
ISBN: 978-83-271-2627-6
FORMAT: 190x254
Dzięki tej książce zdrowe odżywianie stanie się łatwe, przyjemne i osiągalne dla każdego. Autorka dzieli się wiedzą i doświadczeniem oraz sprawdzonymi sposobami na usprawnienie pracy w kuchni. Proponuje przepisy na dania jednogarnkowe, ekspresowe i nadające się do mrożenia, które pozwolą wzmocnić odporność całej rodziny oraz ograniczyć presję związaną z gotowaniem.
Podstawą tych zdrowych, smacznych i zaskakująco prostych do przyrządzenia potraw jest odpowiedni dobór składników. Mają one działanie przeciwzapalne i właściwości przeciwutleniające, co mobilizuje system immunologiczny do zwalczania wielu chorób oraz dolegliwości zdrowotnych. Każdy posiłek to krok w kierunku lepszej odporności.
Książka jest pięknie wydana, jest ona w miękkie oprawie, ale jej sposób napisania i zaprezentowania przepisów na pięknych i aptecznych fotografiach - sprawia, że może być ona podarowana na prezent dla wszystkich miłośników zdrowej kuchni i nie tylko.
Warto także wspomnieć, że odporność to nie tylko dieta i zdrowe odżywianie, to także szereg innych istotnych czynników, które razem powinny się tutaj uzupełniać. Ważny jest dobry sen, ograniczenie stresu, sport i każda aktywność fizyczna.
Patronat nad publikacją objęli: Poradnikzrowie.pl, Dietetycy.org.pl, Magazyn „Moda Na Zdrowie”.
Wpis powstał przy współpracy z wydawnictwem Publicat.
Lubicie kochani czytać książki o zdrowiu?
Jak dbacie o swoją odporność?
pozdrawiam,
Donna
świetna publikacja :D
OdpowiedzUsuń