Witam,
Przy niedzieli kiedy ma się więcej wolnego czasu, fajnie coś poeksperymentować w kuchni, dlatego ja zainspirowałam się wspaniałą książką Piotra Ibrahima Kawalas "MARHABA - Witaj w kuchni w czterech stron świata" która zawiera przepisy wegetariańskie.
Piotr Ibrahim Kalwas od lat podróżuje, próbuje lokalnych dań i gromadzi przepisy. Efektem jest książka kucharska i opowieść o jedzeniu zarazem. W Marhabie łączą się fascynacja kuchniami świata, pasja do gotowania i wymyślania potraw, a także historie kulinarne z bliskich i dalekich krajów oraz nostalgiczne wspomnienia smaków dzieciństwa.
Kalwas uwielbia uliczne jadłodajnie, spotkania przy stole i jedzenie z jednej misy z poznanymi w drodze ludźmi. W książce dzieli się pomysłami na egzotyczne śniadania, aromatyczne pasty, pachnące Orientem curry, gęste karaibskie zupy, bliskowschodnie słodkości. Podaje przepisy na pikantne racuchy bara rodem z ulicznych barów Surinamu, muhamarrę – syryjską pastę z papryki i orzechów, senegalską potrawkę thieboudienne czy kålrotstappe, brukiew po norwesku. Prezentuje kuchnie swych przybranych ojczyzn – zupę egipskich Żydów, szorba sabanih, czy maltańską tartę z dynią z wyspy Gozo. Śmiało puszcza też wodze fantazji i eksperymentuje z połączeniami smaków i kulinarnych światów, proponując focaccię z hinduskim sosem z Mumbaju, quesadillas z mango zamiast sera, orientalną Kartoffelsalat. Jeśli pierogi, to z jarmużem i tofu, a jeśli swojskie mielone, to w wersji roślinnej. Swoje kulinarne podróże Piotr Ibrahim Kalwas odbywa bowiem tyleż w przestrzeni, co w wyobraźni, przekraczając nie tylko granice krajów, ale i kulinarnych przyzwyczajeń.
Data wydania: 24.08.2022
Oprawa: twarda
Format: 190 x 239 mm
ISBN: 9788380327641
Liczba stron: 320
Kategoria: kuchnia
Książka jest przepięknie wydana, z twardą okładką i może być podarowana na prezent dla wszystkich miłośników odkrywania różnych smaków. Ma w sobie mnóstwo przepisów, historie, a fotografie ułatwiają przygotowanie potraw. To wydanie naprawdę na mnie zrobiło pozytywne i wow wrażenie!
Bardzo dziękuję za tą książkę, zawsze fascynują mnie podróżnicy, ludzie z pasją, odkrywcy. Sama gdybym mogła też wybrałabym się w świat smakować, próbować i poznając nowości kulinarne.
A Wy lubicie dobre jedzonko z różnych stron świata?
Dla zainteresowanych książka jest aktualnie w promocji w Wydawnictwie Wielka Litera.
pozdrawiam,
Donna
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy napisany komentarz :)
Osobiście usuwam wszelaki spam!