Witam,
O tym, że naturale oleje są zdrowe i mają swoje niezliczone właściwości dobroci, większość osób wie, bo można je stosować nie tylko do konsumpcji, ale też w kosmetyce. Ja np. bardzo lubię olejować włosy i najlepiej u mnie sprawdza się olej kokosowy i rycynowy. Inne typu oleje jak arganowy czy makadamia już nieco słabiej. Nie mniej jednak do pielęgnacji i do jedzenia kokosowy to nr. jeden, a inne w większości to już do konsumpcji. Od jakiegoś czasu zaczęłam zagłębiać się w terapię witaminową rozpuszczalną w tłuszczach, czyli cały tak zwany ADEK (witamina A, D3, E, K2+mk7). By witaminy się rozpuściły i wchłonęły potrzebne są tłuszcze... zdrowe tłuszcze. Od parterów spotkania blogerek w jednym z upominków kryły się 3 oleje od Naturalny olej :) Bardzo się z nich ucieszyłam, bo wiedziałam, że je pochłonę właśnie do witamin. Zawsze po posiłku łyżeczka odpowiedniego oleju i można zażywać witaminki, mając świadomość, że wszystko się wchłonie i rozpuści tak jak należy. Kto nie lubi tak bezpośrednio połykać łyżeczki lub dwie oleju, polecam dodać je do sałatek, sosów, gotowanych jarzyn itp. Naprawdę możliwości jest wiele, a to wyjdzie nam tylko na zdrowie. Ja pije bezpośrednio, po czym kilka łyków wody i to nie jest takie straszne.
W dzisiejszym wpisie chciałabym Wam zaprezentować 3 naturalne oleje jakie poznałam, czyli olej konopny, z pestek dyni i lniany. Każdy z nich to skarbnica dobroci. Każdy działa na coś innego, inaczej też smakuje i ma inne przeznaczenie Przy witaminach ADEK jak wspomniałam liczą się tłuszcze, więc tak naprawdę już bez znaczenia jest jaki to jest olej, ważne by był naturalny i dobrej jakości.
„Naturalny Olej Lniany” tzw. Olej Budwigowy
Olej lniany to jeden z najpopularniejszych i najbardziej znaczących olejów roślinnych. Najważniejszą zaletę oleju lnianego tłoczonego z siemienia lnianego stanowi zawartość ok. 45% tłuszczu, w skład którego wchodzą niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT): kwas linolenowy (omega-3) oraz kwas linolowy (omega-6), ponadto zawiera glicerydy kwasów nasyconych oraz fitosterole i witaminę E.
Właściwości zdrowotne: Nienasycone kwasy tłuszczowe pomagają w usuwaniu z organizmu nadmiar złego cholesterolu i zmniejszają ryzyko nadciśnienia. Olej lniany ma pozytywny wpływ na perystaltykę jelit oraz jest ponadto pomaga w utrzymaniu równowagi hormonalnej w organizmie. Zawarta w oleju lnianym witamina E – witamina młodości – chroni skórę przed przedwczesnym starzeniem.
Stosowanie: Olej lniany może być stosowany tylko na zimno, zarówno jako dodatek do sosów, sałatek, gotowanych jarzyn lub past serowych, jak i bezpośrednio z łyżki podczas posiłku. Zalecana dzienna dawka to 2 do 6 łyżek.
„Naturalny Olej z pestek Dyni”
Olej ten tłoczony jest z całych, nieprażonych pestek dyni. Ma on charakterystyczny orzechowy smak i zapach oraz bardzo ciemny zielony kolor. Olej z pestek dyni zawiera witaminy A, E, B1, B2, C, niacyne, piroksen oraz Witaminę H. Ponadto jest bogaty w takie minerały jak żelazo, fluor, jod, potas, wapń, magnez, sól, fosfor, selen i cynk. Jest on także źródłem niezbędnych kwasów tłuszczowych, antyoksydantów i związków blokujących DHT, takich jak betasitosterol oraz delta-7-sterine. Olej z pestek dyni składa się w 18,8% z nasyconych kwasów tłuszczowych, resztę zaś stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe (jednonienasycone i wielonienasycone).
Właściwości zdrowotne: Olej z pestek Dyni polecany jest szczególnie w profilaktyce schorzeń prostaty, gdyż zawarte w nim fitosterole prowadzą do obniżenia poziomu DHT, a tym samym do zmniejszenia masy gruczołu krokowego. Olej z pestek dyni stosowany jest także w walce z pasożytami układu pokarmowego, gdyż zawarte w w nim alkaloidy uszkadzają ich układ nerwowy oraz przyspieszają proces usuwania pasożytów z organizmu wraz z substancjami toksycznymi.
Olej z pestek dyni ma także swoje zastosowanie w kosmetyce – wmasowany w skórę nawilża ją, poprawia napięcie, spłyca zmarszczki i wspomaga walkę z trądzikiem. Ponadto regularne wcieranie oleju wspiera kuracje antycellulitowe oraz pomaga uporać się z bliznami i rozstępami.
Stosowanie: Olej pestek Dyni należy stosować jedynie na zimno – najlepiej łyżeczkę dziennie na czczo rano. Olej można stosować także zewnętrznie – wcierając w skórę.
„Naturalny Olej Konopny”
Olej tłoczony z nasion konopi siewnej. Ma on ciemne zabarwienie (zielono-brązowe) i charakterystyczny delikatnie orzechowo-korzenny smak. Olej ten zawiera idealne proporcje kwasów NNKT tj. stosunek kwasów omega-3 do omega-6 czyli 3:1. Olej konopny zawiera także witaminy z grupy B oraz witaminę A,C,E i K jest on też bogaty w minerały, aminokwasy, przeciwutleniacze i fitosterole.
Właściwości zdrowotne: Olej konopny wspomaga pracę serca i obniża ciśnienie przez co wspomaga prawidłową pracę układu krążenia i naczyń krwionośnych. Zawarta w nim witamina K ma właściwości przeciwkrwotoczne, odpowiada za krzepliwość krwi. Olej konopny polecany jest alergikom, gdyż przynosi ulgę w stanach swędzenia.
Stosowanie: Olej konopny należy stosować na zimno do sałatek lub bezpośrednio spożywać z łyżeczki. Olej może być stosowany także zewnętrznie bezpośrednio na skórę.
Pamiętajcie, aby zawsze wybierać oleje w ciemnych buteleczkach. Powyższe oleje wykorzystałam do konsumpcji, a jeśli ktoś używał je na ciało lub włosy, dajcie znać.
pozdrawiam,
Donna
Ja oleju lnianego używam do sałatek ;)
OdpowiedzUsuńlniany to jest mój ulubiony olej w kuchni i w pielęgnacji włosów
OdpowiedzUsuńZ olej na zimno uwielbiam olej konopny i z pestek dyni, używam w kuchni ale i do pielęgnacji. Są na prawdę super.
OdpowiedzUsuńPierwszy raz spotykam się z tymi olejami
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu wypróbować olej konopny 😉
OdpowiedzUsuńLniany świetny do włosów i do sałatek. Z pestek dyni muszę wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńOlej z pestek dyni mnie zaciekawił!:)
OdpowiedzUsuńTeż chętnie sięgam po oleje tej firmy. Są znakomite!
OdpowiedzUsuńKupiłam kiedyś olej lniany i dodałam do sałatki... był okropny. Chyba jakiś stary mi się trafił :/
OdpowiedzUsuńJa oleje używam w kuchni tak samo jak w pielęgnacji skóry i włosów
OdpowiedzUsuńKocham oleje! Lniany popijam i stosuję na włosy, z pestek dyni na skórę. Konopnego jeszcze nie miałam - ale trzeba to nadrobić ;)
OdpowiedzUsuńLubię takie produkty. Są zdrowe.
OdpowiedzUsuńNie stosuje takich olejów w kuchni . Nie umiem ich łączyć z potrawami
OdpowiedzUsuńOlej lniany mam i bardzo go lubię, a reszty jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuń