Witam,
Czosnek to mój domowy antybiotyk stosowany odkąd pamiętam, nie uznaje antybiotyków przepisywanych przez „lekarzy” i nigdy ich nie stosowałam w czasie choroby. Mój jedyny antybiotyk i pierwszy w swoim życiu mając 40 lat był przepisany w celach profilaktycznych przez mojego ginekologa, więc nie był to antybiotyk podawany w czasie choroby, ale aby wykluczyć stan zapalny. Współczuje jedynie nieświadomym rodzicom tego, że z każdym katarkiem u swoich dzieci udają się do lekarza po antybiotyk, lub dają np. witaminy w postaci żelków z syropem glukozowo-fruktozowy, barwnikami itp. myśląc że robią tym dobrze.
Wracając jednak do książki, to w domowej biblioteczce nie mogło więc zabraknąć u mnie obowiązkowej pozycji książkowej Agaty Lewandowskiej CZOSNEK uzdrawiająca moc, a także KURKUMA uzdrawiająca moc, wydawnictwo RM.
Czosnek jest chętnie stosowany w kuchni ze względu na smak i zapach dodające daniom ostrości oraz wyrazistości. Pitagoras nazywał go podobno królem wszystkich przypraw. Ale czosnek to także roślina lecznicza o cennych właściwościach prozdrowotnych. Ma działanie przeciwzapalne i wspomaga walkę z drobnoustrojami chorobotwórczymi, dlatego poleca się go przy przeziębieniach. Korzystnie wpływa na układ odpornościowy i florę jelitową. Wspiera zdrowie serca i naczyń krwionośnych, znajduje zastosowanie także w chorobach skóry i stawów.
Autorka, opisując korzyści ze stosowania czosnku, wszystkie informacje czerpała z badań naukowych. W książce znajdują się również przepisy na proste i smaczne dania z dodatkiem czosnku, dzięki którym na stałe włączysz go do swojego menu.
Autor: Agata Lewandowska
Wydawnictwo: Wydawnictwo RM
Liczba stron: 128
Format: 140x205 mm
Oprawa: broszurowa klejona
ISBN: 978-83-8151-795-9
Rok wydania: 2023
Sproszkowane kłącze kurkumy powszechnie stosuje się jako przyprawę. Ale jest ona ceniona nie tylko ze względu na walory smakowe, zawarta w niej kurkumina ma bowiem wiele właściwości prozdrowotnych. Substancja ta wykazuje działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne (eliminuje wolne rodniki). Potrafi także zwalczać bakterie, wirusy i grzyby, a nawet wspierać organizm w walce z nowotworami. Bywa wykorzystywana jako wsparcie w leczeniu między innymi: cukrzycy, miażdżycy, astmy, chorób stawów i chorób autoimmunologicznych.
W książce znajdują się także przepisy na proste dania z kurkumą, dzięki którym włączysz tę przyprawę na stałe do swojego menu.
Autor: Agata Lewandowska
Wydawnictwo: Wydawnictwo RM
Liczba stron: 128
Format: 140x205
Oprawa miękka
ISBN: 978-83-8151-773-7
Rok wydania: 2023
Obie książki są z solidną dawką wiedzy, sprawdzonych przepisów, które przypominają Nam, że zarówno czosnek jak i kurkuma mają wiele właściwości prozdrowotnych. Działają przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie, wspierają zdrowie, odporność i tak bardzo są zapominane na co dzień w okresie infekcji, bo częściej pędzimy do apteki po gotowe specyfiki, niż sięgając po naturę.
Kto z Was pamięta z dzieciństwa smak mleka z czosnkiem, masłem i miodem? To moja receptura od lat, która przekazała mi moja babcia – zawsze ją robię kiedy czuje, że coś mnie zaczyna rozkładać i zawsze mi pomaga. Czosnek praktycznie dodaje do wielu potraw przez cały rok. Może jego zapach nie do końca jest fajny, ale mimo to takie masełko z pieczonym czosnkiem smakuje tak, że zapach odchodzi na bok.
Kurkumę natomiast nauczyłam się pić także od pewnego już dłuższego czasu z cynamonem - taki napój nie tylko mnie rozgrzewa od środka, ale pomaga przy stanach zapalnych. Teraz kiedy po lekturze dokształciłam się na co pomaga jeszcze kurkuma i do jakich przepisów można ją dodawać, także i ta przyprawa stała się numerem jeden w kuchni.
Wpis przy współpracy reklamowej z wydawnictwem RM.
Na jesienne listopadowe dni zapraszam do lektury: Czosnek i kurkuma – dają uzdrawiającą moc! Lubicie czosnek dodawać do potrwa i kurkumę?
pozdrawiam,
Donna
Pierwsze słyszę o tych pozycjach.
OdpowiedzUsuń