Witam,
Sezon na dynie jeszcze trwa, to właśnie jesień się z nimi najbardziej kojarzy. Przyznam się Wam, że kiedyś nie przepadałam za zupą dyniową, ale inne potrawy z dyni lubiłam i takie bułeczki dyniowe z pestkami dyni czasami kupuję jak spotykam je gdzieś w piekarni przez cały czas w ciągu roku. W książce DYNIA OD KUCHNI. 50 przepisów na jesień z wydawnictwa Buchmann, zainspirowałam się przepisami, które przekonały mnie do siebie swoją prostotą i pożywnym, rozgrzewającym smakiem na jesienne dni.
W tej książce znajdziemy klasyczne jak i zupełnie niestandardowe przepisy z dynią w roli głównej. A ciekawą opcją jest to, że przepisy są podzielone na: o świcie, w południe, pod wieczór i od rana do nocy. Jestem pod wrażeniem ile dań można wyczarować z dyni. Bardzo mi się ta książka spodobała i już wiem, co kupić na prezent osobie, która lubi eksperymentować w kuchni właśnie z dynią jak co roku kiedy jest jej sezon. Książka jest w twardej oprawie, ma ładnie przygotowane ilustracje, zdjęcia są dobrej jakości, które dodatkowo zachęcają do wypróbowania przepisów.
Rozgrzewająca owsianka z pieczoną dynią, kremowe tortiglioni w korzennym puree czy kultowa pumpkin spice latte. W tej książce znajdziecie klasyczne, jak i zupełnie niestandardowe przepisy z dynią w roli głównej.
Dynia to bezsprzecznie królowa jesieni. Majestatyczna i wyjątkowa. Można jeść ją na okrągło! Pieczoną, gotowaną, smażoną a nawet na surowo. Na słodko i słono. Dynia to warzywo, które lubi eksperymenty. Ma łagodny smak i przyjemną strukturę, więc kochają ją zarówno dorośli, jak i dzieci. Rozgrzewająca owsianka z dynią pieczoną, kremowe tortiglioni w korzennym purée czy kultowa pumpkin spice latte. Z dynią w roli głównej można przygotować receptury klasyczne, jak i zupełnie niestandardowe. W książce „Dynia na okrągło” czytelnik znajdzie ponad 50 inspirujących przepisów, które pozwolą cieszyć się dynią każdego dnia a także odpowiedzi na takie pytania jak: która dynia lepsza jest do pieczenia a która do gotowania, jak przygotować purée, czy co zrobić z pestkami.
Książka dostępna jest już od 12 października w Empiku lub online na gwfoksal.pl
Co planujecie dziś na obiad, może coś z dyni?
pozdrawiam,
Donna
Uwielbiam dynie! U nas najczęściej zupka, ale chętnie poznałabym więcej sposobów by ją przyrządzić :)
OdpowiedzUsuńU mnie już po sezonie dyniowym, teraz już tylko służą mi do zdjęć ;)
OdpowiedzUsuń