Witam,
Bartek Kieżun, autor bestsellerowej serii książek podróżniczo-kulinarnych, powraca z nowym projektem. W pierwszej odsłonie nowej serii łakomym okiem spogląda na jedno z najbardziej nieoczywistych miast słonecznej Italii -> Neapol. Zaprasza na spacery po placach i uliczkach snując opowieści o ciekawych ludziach, dziwacznych zwyczajach, czy niezwykłych dziełach sztuki i architektury. Ale ponieważ nie samą kulturą człowiek żyje czytelnik odnajdzie w przewodniku sprawdzone tropy kulinarne - adresy restauracji, pizzerii i kawiarni, sklepów, które autor odwiedził i szczerze poleca. A do tego wszystkiego to, za co czytelnicy kochają Bartka Kieżuna – niebanalne przepisy kulinarne, które pozwalają odtworzyć zapachy i smaki gorącego Neapolu we własnej kuchni.
Jak mówi sam autor:
„Mówią, że miłość jest ślepa. Nic nie poradzę: KOCHAM NEAPOL! Co więcej – uważam, że to jedno z najbardziej fascynujących miejsc na świecie! Dlatego napisałem dla Was książkę, którą sam chciałbym dostać. Znajdziecie w niej adresy barów i kaplic, knajp i kościołów, sklepów i muzeów wartych odwiedzenia, a do tego kilkadziesiąt przepisów i tyleż samo historii z miasta pod wulkanem. Jedźcie i jedzcie albo gotujcie z tej książki i siadajcie do stołu, bo zgodnie z włoskim przysłowiem: a tavola non s’invecchia, czyli przy stole nikt się nie starzeje."
Data premiery: 24-04-2024
Liczba stron: 336
Wydawca: Buchmann
Autor: Bartek Kieżun
Format: 160 x 215
ISBN: 978-83-8319-647-3
Kategoria Wydawcy: Kuchnia włoska
Typ okładki: miękka ze skrzydełkami
Bardzo się ucieszyłam kiedy książka zawitała do mnie - to totalnie mój klimat, gdyż studiowałam turystykę i lubię poznawać nowe miejsca, nowe turystyczne książki, przewodniki itp. We Włoszech byłam tylko raz i wiem, że chcę tam jeszcze pojechać. To przepiękny kraj z tradycjami, iście słoneczną pogodą ...i pysznym włoskim jedzeniem. Inspiracją dla mnie jest właśnie ten przewodnik po mieście i jego kuchni - NEAPOL. Kto nie lubi kuchni włoskiej? Makarony, pasty, pizza, kawy… ach można smakować i zajadać się do woli. Dodatkowo poznawać kulturę, tradycje, zwyczaje i niezwykłą architekturę miasta. Książka jest pięknie wydana z licznymi fotografiami i ciekawostkami. Miłośnicy dobrego jedzenia i podróży muszą ją mieć w swojej domowej biblioteczce – serdecznie zapraszam do czytania!
Dziękuję Panie Bartku za kolejny niesamowity przewodnik. Kocham książki, które są tak napisane, że w czasie czytania można poczuć ten smak potraw, przenieś się w urocze uliczki i zakamarki nieodkrytych kawiarenek i ciekawych osobistości.
Lubie podrozowac i czasem korzystam z przewodnikow .W Neapolu nie bylam wiec fajnie byloby skorzystac z tej ksiazki :-)
OdpowiedzUsuń