29 paź 2016

Miód spadziowy ze spadzi iglastej.

Witam,



Lubię wszystkie rodzaje miodów, a najbardziej spadziowy. Lubię jak miód jest lejący, taki żeby nadawał się do kanapek, naleśników, musli i innych potraw bez rozsmarowania tylko delikatnie go pokropić tak by nie spływał z niczego, a poczuć jego płynną konsystencję. Miód spadziowy podlega szybko krystalizacji, więc nie jest on płynny, chyba że damy go na chwilę do ciepłej wody. Wtedy zaczyna się rozpływać i mięknie. Bo tak, gdy leży to jego konsystencja jest kremowa, gęsta i taka zbita. Nie mniej jednak i tak dobrze rozsmarowuje się na pieczywie.


Wyróżnić możemy dwa gatunki miodów spadziowych:
Spadź iglasta pochodzi z drzew iglastych i ma łagodniejszy smak. Owy miód spadziowy uzyskuje się ze świerków, jodły, sosny czy modrzewia. Sprawdza się w schorzeniach dróg oddechowych, przewodu pokarmowego, zaparciach, biegunkach, chorobach serca i naczyń oraz nerwicy.
Spadź z drzew liściastych z lekkim posmakiem żywicznym. Ma dość charakterystyczny kolor – ciemny, prawie czarny z odcieniem zielonkawym lub nawet szarawym.



Miód spadziowy jest niedoceniany, a ma najwięcej zalet i właściwości niż inne rodzaje miodów. Polecany on jest dla osób, które wykonują swoją pracę w szkodliwych warunkach, ponieważ ma działanie odtruwające i przeciwzapalne. 


Na okres jesienno-zimowy jest naturalnym antybiotykiem, który dodawany do herbaty, czy do wody z cytryną podnosi odporność. No i któż się nie oprze temu słodkiemu smakowi. Co prawda ta wersja spadziowa ma charakterystyczny smak niż np. miody wielokwiatowe, lipowe czy akacjowe, ale jeśli ktoś preferuje ogólnie miód to i tak nie poczuje wielkiej różnicy. 

maja :)


Ja swój miód mam ze sklepu bioindygo, ale sprawdzając na stronce, widzę że jest aktualnie wykupiony i chwilowo jest niedostępny. Za to inne smaki są ;) Skusicie się na miodek?


pozdrawiam,

Donna

6 komentarzy:

  1. Takiej wersji miodu jeszcze nie kosztowałam.

    OdpowiedzUsuń
  2. wow, lubię miody szczególnie bułkę z masłem, miodem i serem :), tego typu miodku jeszcze nigdy nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nigdy nie jadłam miodu ze serem, a słyszałam że tak można jeść, muszę spróbować :)

      Usuń

Dziękuje za każdy napisany komentarz :)
Osobiście usuwam wszelaki spam!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...